מחפשים עורך דין שילחם בשבילכם עד ההפטר? חייגו: 0776-707389
הליך פשיטת הרגל הינו הליך המוסדר בפקודת פשיטת הרגל [נוסח חדש], תש"ם-1980 והוא חל על חייבים אשר נקלעו לחובות כספיים אשר אין בידם כדי לפרוע אותם, חייבים אלה מוגדרים כ"חדלי פירעון".
"חייב כזה, הנרדף ע"י נושיו בלשכת ההוצאה לפועל, עשוי להיקלע, פעמים שלא בטובתו, למצבים המקשים עליו לתפקד וקיים אינטרס חברתי לאפשר לו, בנסיבות המתאימות, לחזור לפעילות כלכלית נורמלית, תוך שמיטת חובותיו, במלואם או בחלקם, בתנאים או ללא תנאי…על ידי קבלת הפטר בו החובות." (ש' לוין וא' גרוניס, פשיטת רגל(הוצאת חברה ישראלית להכשרה מקצועית בע"מ, ירושלים, התשס"א-2000)).
בע"א 6416/06 בנבנישתי נ' כונס הכנסים הרשמי נ"ז(4) 197,205-206. הדגיש בית המשפט כי, "להליכי פשיטת הרגל שתי תכליות עיקריות, האחת, כינוס נכסי החייב וחלוקתם בין נושיו בדרך הזולה, המהירה והיעילה, והשווה ביותר , והשניה לאפשר לחייב שאיתרע מזלו ואינו מסוגל לשלם את חובותיו לפתוח דך חדש בחייו, על יד קבלת הפטר מן החובות."
עוד הפנה בית המשפט בפסק דין זה לספרם של שלמה לוין ואשר גרוניס, "פשיטת רגל" מהדורה שלישית עמ' 173 ואילך: "בעת הזו מצווים אנו להעדיף במקרים המתאימים התכלית, השניה של הליכי פשיטת הרגל המאפשרת לחייב המתאים להנות מהגנותיו ולפתוח דף חדש בחייו בכך גם יוצאת החברה בכללותה נשכרת. ואולם עניין זה נכון רק לחייבים המתאימים להליך ומוכיחים בהתנהלותם כי הם רוצים ויכולים לפתוח דך חדש בחייהם במסגרתו שוב לא יסתבכו בחובות וידעו להתנהל כראוי."
דומה, כי אחת ממטרות ההליך היא להביא לכך של נכסי החייב יכונסו, ימומשו והכספים שיתקבלו תמורתם יחולקו לנושים. פעולות אלה מבוצעות בפיקוח בית המשפט המחוזי, באמצעות בעל תפקיד המכונה "נאמן" (טרם הכרזת החייב כפושט רגל ממונה בעל התפקיד כ"מנהל מיוחד" ולעיתים, כאשר אין בעל תפקיד מוקנים נכסי החייב לכונס הנכסים הרשמי, כאשר לאחר הכרזת החייב ממונה בעל התפקיד ששימש כמנהל מיוחד – לנאמן).
מטרתם הנוספת של הליכי פשיטת רגל היא לסייע לחייבים אשר מצבם הכלכלי התדרדר לפתוח "דף חדש" בחייהם, וזאת על ידי קבלת הפטר (פטור) מן החובות בני התביעה הרובצים על כתפיהם.
הרעיון העומד מאחורי הליך זה, הוא שהחייב לא יהא שבוי בידי נושיו לנצח וכל אדם העונה לקריטריונים שנקבעו בסעיף 2 לפקודת פשיטת הרגל, זכאי לקבל הזדמנות לצאת מהתסבוכת הכלכלית כשבידו האפשרות לשקם את חייו.
בשנים האחרונות גוברת המגמה של פנייה להליך של פשיטת רגל, בקרב הנושים והחייבים. העלייה במספר הפניות נובעת בין היתר מתיקון 29 לחוק ההוצאה לפועל, במסגרתו, על רשם ההוצאה לפועל להפנות את החייב מיוזמתו להליך פשיטת הרגל, אם הבחין כי לחייב אין אופק של ממש להסדרת חובותיו. בית המשפט המוסמך לדון בענייני פשיטת רגל, הוא בית המשפט המחוזי.
הישות הסטטוטורית המפקחת על פשיטות הרגל הוא הכונס הרשמי :הצורך בפיקוח נובע מהעובדה שבהליכי חדלות פירעון מעורבים צדדים רבים אשר עניינם ההדדי, ולעיתים השונה, עשוי להיות מפוקח בצורה הטובה ביותר בידי גורם ניטרלי ונטול פניות. הכונס הרשמי משמש כנאמן על נכסי החייב , ובמקרה שמונה נאמן, משמש הכונס הרשמי כמפקח על פעולותיו.
קיימים קווי דמיון רבים בין הליך פשיטת הרגל לבין הליך פירוק חברה וחלק ניכר מהכללים הקבועים בפקודת פשיטת הרגל חלים גם במצב של חדלון פירעון של חברות.
אולם, בין הליך פשיטת רגל להליך של פירוק חברה קיימים מס' הבדלים, כפי שיצוין להלן:
מן האמור ניתן ללמוד, כי פקודת פשיטת הרגל חלה על בני אדם בלבד וכי לא ניתן להגיש בקשת פשיטת רגל נגד חברה, תאגיד או חבר בני אדם, שניתן לפרקם לפי פקודת החברות או לפי פקודת האגודות השיתופיות (סעיף 9 לפקודת פשיטת הרגל).
יתרונות הליך פשיטת הרגל מנקודת מבטו של הנושה
מיהו חייב בפשיטת הרגל (סעיף 2 לפקודת פשיטת הרגל)
זכויותיכם, ואיך כונס הנכסים מגן עליכם
זכאות להליך פשיטת רגל – מדריך
פותחים דף חדש בחיים
הליך פשיטת רגל לאנשים פרטיים
תנאי לנקיטת הליכי פשיטת רגל, הוא שהחייב יבצע "מעשה פשיטת רגל" מדובר ברשימת עילות הטעונות נקיטת הליכי פשיטת רגל, כמפורט להלן:
נושה אשר זכה בפסק דין חלוט נגד חייב לתשלום סכום כסף, או שהגיש שטר או שיק לביצוע בהוצאה לפועל, זכאי לבקש מבית המשפט להמציא לחייב התראת פשיטת רגל. בהתראה יידרש החייב לשלם את החוב הפסוק בהתאם להורות פסק הדין או להבטיחו או להתפשר עליו להנחת דעתו של הנושה או של בית המשפט.
ביטול הליך פשיטת רגל או ניצול לרעה
הפטר מחובות בתכנית הון ועו"ד
אם עשה החייב "מעשה פשיטת רגל" רשאי בית המשפט ליתן צו כינוס לנכסיו, וזאת בין אם הוגשה בקשת פשיטת הרגל ע"י הנושה או ע"י החייב. צו הכינוס ניתן לפני ההכרזה על החייב כפושט רגל. מטרת צו הכינוס היא כפולה: מחד, יש להגן על נכסי החייב מפני נושים המעוניינים לפעול בהליכי הוצאה לפועל עצמאיים, מאידך, יש להגן על נכסי החייב מפני עצמו, שעלול להבריח את נכסיו מפניו נושיו.
נושה רשאי להגיש בקשת פשיטת רגל נגד חייב רק אם כל אחד מהתנאים הבאים מתקיימים:
התמודדות מול בעל תפקיד בפשיטת רגל
בקשת פשיטת הרגל המוגשת ע"י החייב (סעיף 17 לפקודת פשיטת הרגל).
חייב זכאי להגיש בקשת פשיטת רגל נגד חייב רק אם כל אחד מהתנאים הבאים מתקיימים:
חובותיו אינם פחותים מהסך של 17,256 ₪.
זה המקום לציין, כי חייב שהוגשה מטעמו או כנגדו בקשת פשיטת רגל, נפטר, יימשכו ההליכים בעניינו כאילו היה בחיים, ובלבד שבית המשפט לא הורה אחרת (סעיף 189 לפקודת פשיטת הרגל).
אם נפטר החייב והיה לאחד או יותר מנושיו חוב שניתן להגיש בגינו בקשת פשיטת רגל נגד החייב אילו היה בחיים, רשאי הנושה להגיש לבית המשפט בקשה למתן צו שעזבון החייב ינוהל לפי דיני פשיטת הרגל. במקרה כזה, יינתן דין קדימה להוצאות הסבירות להלוויית החייב שנפטר וכן להוצאות העיזבון וניהולו, והן ישולמו מתוך עזבון החייב לפני כל חוב אחר (סעיפים 202 א' + 206 לפקודת פשיטת הרגל).
לפתוח דף חדש בחיים ב18 חודשים – מדריך
להתמודד עם חובות עצומים – מדריך
מחפשים עורך דין שילחם בשבילכם עד ההפטר? חייגו: 0776-707389
איך ידועים שקרובים לפשיטת רגל? עורך דין עמירם אלקובי, מומחה לפשיטות רגל, מציין 5 אינדיקטורים לכך.
סימנים לכך שאתם בדרך לפשיטת רגל
לפני שנפרט את חמשת האינדיקטורים, חשוב לשים לב לכמה נקודות:
על ידי זיהוי סימנים אלו ובקשת סיוע מקצועי מתאים, ניתן להתמודד עם האתגרים הפיננסיים באופן יזום ולבחון חלופות פוטנציאליות לפשיטת רגל.
אינדיקטורים לכך שנמצאים בדרך לפשיטת רגל
עו"ד עמירם אלקובי מזהה חמישה אינדיקטורים מרכזיים המסמנים כי נמצאים בדרך לפשיטת רגל.
אך מה שקורה פעמים רבות הוא שאנשים מסרבים להכיר במגבלות הכלכליות שלהם ולא מצליחים למצוא פתרון ריאלי ונכון להקטנת ההוצאות והגדלת ההכנסות.
במקרים כאלו יש רבים שמחפשים פתרון מהיר מבלי לשקול את תוצאותיו. כך, שוב מתחייבים להלוואות מיותרות. רק שהפעם, בגלל קשיי ההחזרים, מוסיפים טעות על טעות, דוחים את ההחזרים ופורסים אותם על-פני שנים רבות. מה שמגדיל את סכום הריבית שצריך לשלם, וכך, שוב, גדלות ההוצאות.
במידה ולא עומדים בהתחייבויות, הבנק שומר לעצמו את הזכות לפתוח בהליכים משפטיים בגין סכום ההלוואה שטרם נפרע. זה כולל את הריבית שנצברה וכל הקנסות הרלבנטיים שבוצעו לאורך כל תקופת ההלוואה.
לסיכום, מי שמזהה שניים או יותר מהסימנים שהוזכרו, או מוצא עצמו בשני השלבים האחרונים, סביר להניח כי הוא בדרך לפשיטת רגל. אך חשוב להבין שזה לא סוף העולם. ישנם צעדים שניתן לנקוט כדי להתמודד עם המצב ובמקרים רבים פתיחת הליך חדלות פירעון בעצמו יכול לספק הקלה, על ידי עצירה זמנית של כל עיקול, הגבלה או דרישות פירעון גבוהות ומכבידות.
חשוב לחפש הדרכה ותמיכה מתאימות כאשר עומדים בפני פשיטת רגל, שכן היא מהווה הזדמנות להעריך מחדש את ההתנהלות הפיננסית ולבחון אפשרויות חלופיות. כדאי גם לזכור כי בעוד פשיטת רגל עשויה להיראות מרתיעה, היא גם מציעה כיול מחדש של המצב הפיננסי ומציאת נתיב ליציבות כלכלית.
למען הסר ספק, המידע המובא במאמר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או תחליף לו. אין לפרש את הכתוב במאמר זה כהמלצה להמשיך או להימנע מהליכים ספציפיים. הכותב ממליץ בחום לפנות לייעוץ משפטי מקצועי המותאם באופן ספציפי למצב הכלכלי של כל אחד ואחת.
כל מקרה יש לבחון עלפי נסיבותיו הייחודיות. חשוב מאוד להתייעץ עם עורך-דין המתאים למקרה הספציפי כדי לקבל יעוץ מקיף ומקצועי. מאמר זה אינו מציע או משל ליעוץ משפטי או ליצירת קשר עסקי והוא אינו יותר יחסי עורך-דין – לקוח בין הקור לבין המחבר.
אם אתם מעוניינים להפחית את החובות ולפתוח דף כלכלי חדש אבל חוששים מהבירוקרטיה, הזמן והעלויות הגבוהות שתהליך כזה עשוי לעלות,
אני רוצה להציג לכם – אפשרות נוספת, קלה יותר ומהירה הרבה יותר לפתיחת דף חדש ללא חובות – אנחנו קוראים לזה: מסלול ייצוג מקוצר.
מסלול הייצוג המקוצר של חדלות פירעון – מיועד לאנשים שרוצים לקבל הגנה משפטית מעיקולים והגבלות – ולהתחיל להסדיר את כל החובות תוך זמן קצר יחסית. רק שעל-מנת לטפל בחובות שלהם, לא תמיד הם יכולים להרשות לעצמם ליווי משפטי מלא עם כל ההוצאות שכרוכות בזה – ולכן, אנחנו פה!
כמובן שמסלול הייצוג המקוצר לא מתאים לכל אחד, רק בואו נאמר שאם זה כן מסלול שמתאים לכם –
הוא עשוי להפחית לכם את החובות בפרק זמן מהיר יחסית -ובהוצאות עורך דין מופחתות משמעותית.
אתם שואלים כמה בדיוק מופחתות? הייתי שמח לפרסם, אבל פרסום המחיר נוגד את כללי האתיקה של לשכת עורכי הדין .
אז אם אתם רוצים לדעת איך בדיוק עובד ההליך המקוצר ומה הוא המחיר המופחת,
תשאירו פרטים ונדאג לחזור אליכם עוד היום עם כל המידע בעניין, בהצלחה!
ת.ד. 10386, מיקוד 2611301
מפרץ חיפה
טל: 0776-707389
פקס: 0733-869990
info@amiram-lawoffice.co.il
ברקוביץ' 4, מגדל המוזיאון
(קומה 6), תל-אביב
טל: 0776-707389
פקס: 0733-869995
דרך חיפה 37, קומה 2, מתחם 37, קריית אתא (מול איקאה)
טל: 0776-707389
פקס: 0733-869997
רחוב יפו 224
קומה 4 (מתחם התחנה המרכזית)
טל: 0733-869992
פקס: 0733-869991
אנחנו במשרדים של עמירם אלקובי ושות' נשמח לעמוד לרשותכם וללוות אתכם עד להשגת המטרה!
בנוסף נציג מטעמנו יגיע עד אליכם על מנת להקל על התהליך עבורכם.
ת.ד. 10386, מיקוד 2611301
מפרץ חיפה
טל: 0776-707389
פקס: 0733-869990
info@amiram-lawoffice.co.il
ברקוביץ' 4, מגדל המוזיאון
(קומה 6), תל-אביב
טל: 0776-707389
פקס: 0733-869995
דרך חיפה 37, קומה 2, מתחם 37, קריית אתא (מול איקאה)
טל: 0776-707389
פקס: 0733-869997
רחוב יפו 224
קומה 4 (מתחם התחנה המרכזית)
טל: 0733-869992
פקס: 0733-869991
אנחנו במשרדים של עמירם אלקובי ושות' נשמח לעמוד לרשותכם וללוות אתכם עד להשגת המטרה!
בנוסף נציג מטעמנו יגיע עד אליכם על מנת להקל על התהליך עבורכם.